Енциклопедичний словник

Співочий дрізд

Співочий дрізд - це ... Що таке співочий дрізд?

співочий дроздптіца роду дроздів. Довжина тіла 20-25 см, хвоста близько 9 см. Гніздиться в лісах Європи, на Кавказі, в Сибіру до озера Байкал ; зимує в Південній Європі, Північній Африці, Малій і Передній Азії. Дзвінка і гучна пісня (особливо енергійна на ранкових і вечірніх зорях) складається з різноманітних Свистова складів. * * * співочих ДРОЗДПЕВЧІЙ ДРОЗД (turdus philomenus), співочий птах родини дроздових. птах невеликих розмірів, довжина тіла 20-25 см, маса 50-77 р Верх тіла оливково-сірий, низ білий з чорними краплевидними плямами, испод крил коричнево-жовтий. У Росії поширений від західних кордонів по всій лісовій зоні до Байкалу і на Північному Кавказі. Звичайний перелітний вид різних типів лісу, садів і парків.

В райони гніздування співочі дрозди прилітають в середині квітня. Першими з'являються самці, займають гніздові ділянки і інтенсивно співають. Через 8-10 днів прилітають самки. Спів співочого дрозда високо цінується любителями. Його красива і чітка пісня з флейтовими звуками досить точно передається цілими фразами людської мови: "фі-Ліппі, фі-Ліппі, при-ді, при-ді, чай-пити, чай-пити ...". Спів більш високу, ніж у інших дроздів, і кожна фраза повторюється 2-3 рази на відміну від чорного дрозда ( см. ЧОРНИЙ ДРОЗД). Самець співає, сидячи на вершині дерева, особливо жваво ввечері до густих сутінків, повної темряви.Позиви - різке "тек-тек" або свист "цііі". Співочий дрізд прекрасно імітує окремі звуки і фрагменти з пісень безлічі інших птахів.

Гнізда будують в другій половині квітня - початку травня на невисоких ялинках, соснах, листяних деревах, частіше на висоті 1-3 м. Матеріалом для гнізда служать тонкі ялинові прутики, стебла трав, коріння, лишайники, деревна труха. Лоток ретельно "оштукатуривается" зволоженою деревної потертю і землею і рівно виглажівается грудьми і черевом. Будують його обидві птиці.

Яйця відкладають в кінці квітня - першій половині травня. Повна кладка з 4-7 яєць яскраво-блакитного кольору з чорно-бурими і фіолетовими плямами і точками. Насиджує кладку самка протягом 13-14 діб. Пташенята вилуплюються в середині травня - початку червня. Годують пташенят обидві птиці. Пташенята залишають гнізда з недорозвиненими маховими і керманичами пір'ям і тримаються на найближчих деревах і чагарниках, 7-8 днів їх догодовують батьки. Приблизно третина пар роблять другу кладку.

Як тільки пташенята стають льотними, виводки перебираються на ягідники на околицях лісу, об'єднуються в зграї і тут широко кочують до відльоту в другій половині вересня і в жовтні; останні співочі дрозди зникають на початку листопада. Зимують в Англії, Ірландії, Південній Європі і Північній Африці. Співочі дрозди живляться на землі, в гілках дерев і чагарників, збираючи комах, павуків, багатоніжок, хробаків. Восени поїдають вегетативні частини, плоди та насіння різних рослин.

Енциклопедичний словник. 2009.