Осоїди - це ... Що таке осоїди?

осоедирод хижих птахів сімейства яструбиних. Довжина близько 60 см. 2 види, в Євразії. Харчуються головним чином личинками ос і джмелів, поїдають жаб, гризунів, рідше птахів.

* * * ОСОЕДИОСОЕДИ (Pernis), рід хижих птахів сімейства яструбиних; включає два види: власне осоїд (Pernis apivorus) і чубатий осоїд (Pernis ptilorhynchus). Довжина тіла осоеда близько 60 см, маса 600-1100 г (чубатий трохи більше), забарвлення індивідуальна. Спина у всіх птахів одноманітно-темна, тоді як низ тіла у різних птахів варіює від шоколадно-коричневого до солом'яно-жовтого; у старих самців голова благородного попелястого кольору. У чубатого осоеда на голові ледь помітний хохол. Очі у осоїд - пронизливо-жовті, немов фосфоресцирующие. Характерна особливість харчування (в основному личинки ос і джмелів) вплинула на будову: дрібні, дуже міцні пір'ячко на лобі, в кутах рота і біля очей, ноги в міцних рогових лусочках, щільне оперення тіла - все це надійний захист від розлючених ос, що атакують розорителя їх гнізда.

осоїд поширений в лісах Європи і Західного Сибіру, ​​чубатий осоїд - в Східному Сибіру і Південної Азії. Ці птахи воліють розріджені ліси, з полянами і прогалинами. Осоїд - перелітний птах, зимує в Тропічній Африці. Основний спосіб полювання - вистежування летять до гнізда комах. Завдяки феноменальній гостроті зору чітко фіксує політ ос у строкатій мозаїці літнього лісу.Гострий слух допомагає безпомилково виділяти по характеру дзижчання тих ос, які повертаються навантажені здобиччю. Дивна здатність осоеда надовго завмирати в абсолютній нерухомості, що також допомагає йому підібратися непоміченим до осиного гнізда. Додаткові і замінюють корми: жаби, ящірки, пташенята, різні комахи.

Гніздиться осоїд приблизно на місяць пізніше багатьох інших хижих птахів помірних широт, в кінці травня - початку червня. Тому гнізда на деревах будує, як правило, зі свіжих гілок із зеленим листям, а не з сухих гілок, як більшість яструбиних. Кладка зазвичай з двох яєць характерного червоно-коричневого кольору (розміром з курячі). Насиджування 34-38 днів (в ньому бере участь і самець). Пташенята перебувають у гнізді до середини серпня, коли молодняк інших пернатих хижаків вже тижні 3-4 як навчився літати. Насиджування (особливо в момент вилуплення пташенят) дуже щільне. Кожен з батьків видобуває прожиток і годує пташенят на гнізді.

Енциклопедичний словник. 2009.