Песець - це ... Що таке песець?

ПЕСЕЦ -сца; м. 1. Хиже ссавець сем. псових з цінних сірувато-димчастим (блакитним) хутром; полярна лисиця. Блакитний п. Полювання на песця. Сліди песця. 2. тільки од. Хутро цієї тварини і виріб з нього. виробляти шкури песця. Зшити з песця шубу. песцеві, -а, -е. * * * Песецмлекопітающее сімейства вовчих. Довжина тіла до 75 см, хвоста до 50 см. Хутро взимку пишний, сніжно-білий або у небагатьох, так званих блакитних песців, темний, різних відтінків - від пісочного до темно-сірого з блакитним відблиском. Мешкає в тундрі і лісотундрі Євразії та Північної Америки. Чисельність схильна до значних коливань в залежності від великої кількості кормів (лемінгів та інших гризунів), в пошуках яких песці можуть здійснювати далекі міграції. Цінний об'єкт хутрового промислу і звірівництва (особливо блакитний песець).

* * * ПЕСЕЦПЕСЕЦ (Alopex lagopus), хижий ссавець сімейства вовчих. Довжина тіла до 75 см, хвоста до 50 см; маса 2-9 кг (зазвичай бл. 6 кг). Хутро взимку пишний, сніжно-білий або у небагатьох (блакитних песців) різних відтінків - від пісочного до темно-сірого з блакитним відблиском. Влітку хутро брудно-бурого кольору зверху, жовтувато-сірого знизу. У міжсезоння линялі песці виглядають плямистими.

Песець живе в тундрі і лісотундрі Євразії та Північної Америки. Але на материку він рідкісний, частіше зустрічається на арктичних островах.Песці всеїдні, його звичайна їжа - тундрові гризуни, перш за все лемінги, а також пташенята і яйця у великій кількості гніздяться в тундрі птахів, а також падаль і викиди моря. Чисельність популяції схильна до значних коливань в залежності від великої кількості кормів, в пошуках яких песці можуть здійснювати далекі міграції.

Для поселень в період сезону розмноження песець віддає перевагу місцям з пересіченим рельєфом, де є можливість вирити нори в промерзлій північній грунті. Часто песці використовують одні і ті ж місця для риття нір протягом тисяч років. Зазвичай песець утворює постійні пари. Гон починається в квітні, тривалість вагітності близько 50 днів. Самки дуже плідні - зазвичай приносять близько 10, але і іноді і більше 20 цуценят. Цуценята розвиваються дуже швидко. Песець схильний до частих епізоотіям. Це центральний об'єкт хутрового промислу і звірівництва, особливо блакитний песець. Підвид песця, що мешкає на острові Мідному Командорських островів, охороняється.

Енциклопедичний словник. 2009.